Obținerea certificatului de handicap – informații utile

Obținerea certificatului de handicap – informații utile

Demersurile pentru obținerea unui certificat de handicap nu sunt întocmai cele mai simple pentru că se supun unor norme legislative stricte. O persoană care se află în incapacitate de muncă sau de a-și asigura individual nevoile principale va trebui sa dovedească acestea înainte de a beneficia de avantaje din partea statului.

Exista un dosar pe care orice persoană care dorește să obțină un certificat de handicap trebuie să îl facă și să îl depună la autoritatea competentă.

4 informații utile pe care trebuie să le știți despre obținerea certificatului de handicap

Un scurt ghid de informații utile cu privire la cele mai importante aspecte este mai mult decât potrivit să îl cunoașteți. În acest mod, întreg demersul va fi mult mai ușor de realizat, având o bază solidă a pașilor pe care va trebui să îi urmați. Mai mult decât atât, veți înțelege pe deplin legitimitatea solicitărilor instituțiilor implicare în eliberarea certificatelor de handicap.

Cele mai utile informații despre obținerea certificatului de handicap:

  1. Cui mă adresez?

Primul lucru pe care trebuie să îl cunoașteți atunci când doriți să obțineți pentru dumneavoastră sau pentru o altă persoană un astfel de certificat este instituția căreia urmează să vă adresați. Încadrarea într-un grad de handicap și, implicit, eliberarea certificatului se realizează de către o comisie de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Pentru a afla mai multe informații despre modalitatea de încadrare în grad de handicap, vă puteți adresa Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC din orașul de reședință.

  1. De ce documente am nevoie?

Documentele reușesc să sperie fiecare persoană care dorește să facă un astfel de demers. Pentru ca lucrurile să fie clare, iar fiecare persoană care întâmpină cu adevărat o problemă de handicap să poată obține certificatul, lista documentelor trebuie să fie una clară. Există o serie de document universal solicitate și valabile pentru a obține certificatul de handicap:

  • cerere tip de evaluare complexă
  • copia documentelor de identitate
  • documente medicale
  • anchetă socială realizată potrivit unui model cadru
  • copia ultimului talon de pensie
  • decizia de pensionare
  • adeverință de salariat, dacă este cazul
  • adeverință de la Administrația Finanțelor în situațiile în care nu realizați venituri
  • decizia medicală asupra capacității de muncă.

Deși pare o listă destul de lungă de documente, atât timp cât o aveți aproape, vă puteți ocupa mult mai rapid de obținerea acestora. Este important să știți că dosarul trebuie să fie complet atunci când îl predați, altfel procedura nu poate merge mai departe și va fi îngreunată. Solicitantul va fi informat despre lipsa oricărui act și i se va solicita prezentarea acestuia.

  1. Unde depun dosarul?

După ce ați finalizat strângerea tuturor documentelor necesare, va trebui să vă adresați pentru depunere Registraturii Primăriei unde aveți domiciliul sau Registraturii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

O rezoluție asupra dosarului veți primi într-un termen de 60 de zile. Acest interval este valabil în special când vorbim despre evaluarea unui caz nou. Termenul de 60 de zile este cel maxim, dar de cele mai multe ori veți primi o rezoluție într-un termen mai scurt de atât.

  1. Prezența în fața comisiei de evaluare

În urma depunerii complete a dosarului, veți fi înștiințat prin intermediul unei comunicări scrise cu privire la data și ora la care să vă prezentați pentru evaluare. În urma acestei prezențe, în termen de maximum 14 zile, vi se va elibera certificatul de handicap.

Pentru persoanele care nu se pot deplasa, există o echipă mobilă specială care va ajunge la domiciliul acestuia. Aceasta evaluare la domiciliu se va realiza în baza unor documente medicale și a anchetei sociale.

Evaluarea complexă – etapă importantă în obținerea certificatului de handicap

Prin intermediul echipei de specialiști din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă se vor stabili mai mulți indici care să conducă la o rezoluție cât mai realistă a cazului. Astfel, evaluarea complexă a persoanelor cu dizabilități se realizează într-o formă strictă, în functie de câțiva indici relevanți.

Evaluarea complexă urmărește o serie de aspecte importante pentru ca orice persoană să beneficieze de un nivel de trai cel puțin decent. Abilitățile și deprinderile pe care adultul cu handicap le are sau le poate dezvolta sunt un reper important al acestei evaluări.

Evaluarea complexă este o metodă unitară de a culege informații despre solicitanți. Astfel, aceasta se supune acelorași obiective, criterii și metodologii pentru toate persoanele ce aplică pentru obținerea unui certificat de handicap.

Rezultatele prelevate în urma evaluării complexe vor fi incluse în Raportul de Evaluare Complexă, precum și în Programul Individual de Reabilitare și Integrare Socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *